Enkele referentiekaders

Er werd een ISO-norm ontwikkeld voor de duurzame organisatie van evenementen: ISO 20121. De norm werd gepubliceerd in 2012, het jaar van de Olympische Spelen in Londen die een voorbeeld blijven op het vlak van verantwoorde organisatie van een evenement. De norm stelt een te volgen aanpak voor en voorbeelden waarvan men kan uitgaan om de economische, sociale en milieu-impact van evenementen te controleren. Deze ISO 20121-norm is gebaseerd op een Engelse norm: BS 8901.

Het GRI, Global Reporting Initiative, de meest bekende en erkende rapporteringsorganisatie ter wereld, heeft een sectorale bijlage voor de organisatoren van evenementen ontwikkeld. Bovenop de algemene indicatoren kunnen de organisatoren hier specifieke indicatoren voor hun sector vinden met het oog op hun verslag.

U kunt ook informatie vinden bij de volgende organisaties:

Ook in België werden er meerdere initiatieven gelanceerd, die zich richten op de milieu-impact van evenementen (http://www.ovam.be/degroenevent of http://www.leefmilieu.brussels/themas/duurzaam-consumeren/duurzame-evenementen bijvoorbeeld).