Dierlijke en plantaardige eiwitten

Teveel dierlijke eiwitten

Het voedingssysteem dat in de westerse landen gebruikelijk is, zal niet door 9 miljard personen kunnen worden overgenomen. Hoewel eiwitten onmisbaar zijn voor onze gezondheid, eten we er teveel van en het meest van eiwitten van dierlijke oorsprong (in vlees, vis, melkproducten, eieren enz.). De productie van dierlijke eiwitten vergt veel aarde, water en energie. Ze leveren daarnaast veel verzadigde vetten op, die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Een overgang garanderen

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling pleit voor een eiwittransitie die deel zou uitmaken van het overschakelen naar een duurzaam landbouw – en voedingssysteem, zodat Europa grotendeels zelfvoorzienend zou kunnen zijn. Hiervoor moet er een actieve samenwerking worden georganiseerd tussen de autoriteiten, de economische actoren en het maatschappelijk middenveld.

Het volledige advies hierover kunt u raadplegen op de website van de FRDO.

Wat moet er in concreet opzicht worden gedaan?

Minder vlees eten bij elke maaltijd en een of twee keer per week geheel afzien van vlees of vis. De vegetarische keuken ontdekken, die rijk is aan smaken en voedingsmiddelen van kwaliteit. Het leren klaarmaken van plantaardige eiwitten (vooral peuldragers).